Η ολοκλήρωση του πρώτου άρθρου της γνωριμίας μας
Την προηγούμενη φορά που μιλήσαμε σας είχα υποσχεθεί να μιλήσουμε σήμερα για το ταξίδι που έκανα τον περασμένο Δεκέμβρη στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α όπως το γράφουμε σύντομα ή U.S.A. στα αγγλικά).
Λοιπόν στο χώρο που βρέθηκα των επιχειρήσεων ηλεκτρονικών βοηθημάτων για Α.Μ.Ε.Α και ειδικότερα για κωφούς, εντυπωσιάστηκα.
Εντυπωσιάστηκα γιατί τις επιχειρήσεις αυτές τις έχουν κωφοί. Αυτοί τις δημιούργησαν, τις έφτιαξαν, τις μεγάλωσαν και σήμερα έχουν μια θέση πολύ δυνατή στον επιχειρηματικό χώρο της Αμερικής. Οι περισσότεροι από αυτούς τους κωφούς επιχειρηματίες χρησιμοποιούν την νοηματική γλώσσα ως μέσον επικοινωνίας. Έχουν μάλιστα τελειώσει πανεπιστήμιο. Ναι, υπάρχoυν πανεπιστημιακά τμήματα για κωφούς. Σε αυτό το σημείο ας κάνουμε μία σύγκριση με την εκπαίδευση που παρέχουν σε εμάς τους κωφούς εδώ στον τόπο μας. Εκεί, από αυτά που εγώ τουλάχιστον είδα, στο διάστημα που έμεινα στις Η.Π.Α., το κωφό άτομο μπορεί να εκπαιδευτεί κατάλληλα για να προχωρήσει στη ζωή με τις ίδιες προϋποθέσεις όπως ένα άτομο που ακούει. Σωστή εκπαίδευση λοιπόν από νωρίς από την αρχή και σε όλες τις βαθμίδες της. Έτσι πρέπει να γίνεται. Αυτό να έχουμε στο μυαλό μας και αυτό να διεκδικούμε.
Ακόμα μου έκανε εντύπωση πώς αυτοί οι κωφοί που συνάντησα είναι πολύ δραστήριοι. Έκαναν αγώνα και πέτυχαν πολλά και ακόμα συνεχίζουν, για να υπάρχει όλο και καλύτερη Νομοθεσία στη χώρα τους σχετικά με τα προβλήματα των κωφών.
Το τρίτο που μου έκανε εντύπωση ήταν ο τρόπος που με αντιμετώπισαν. Ενώ βέβαια δεν με γνώριζαν προηγουμένως μου έδωσαν προσοχή, με είδαν θετικά, μου συμπεριφέρθηκαν πολύ φιλικά, με εγκαρδιότητα και με ενημέρωσαν με επιμέλεια πάνω στη δουλειά. Γενικά υπάρχει μια αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των κωφών.
Εδώ ποιος γυρίζει να μας δει – φυσικά όχι μόνο εμάς, αλλά ίσως περισσότερο εμάς – και να καταλάβει ποιες ικανότητες έχουμε ποιες κλίσεις και ανάλογα να μας βοηθήσει να τις εκφράσουμε και να τις αναπτύξουμε. Αυτό θα ήταν καλό για κάθε έναν από εμάς – είναι δικαίωμα μας – αλλά και για την κοινωνία στην οποία θα ενταχθούμε, για να πάρουμε θέση, ως ισότιμα παραγωγικά άτομα.
Γιατί είμαστε ισότιμοι με τους ακούοντες, αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε δηλαδή να το βάλουμε βαθειά μέσα στο μυαλό μας, να το πιστέψουμε και να το διεκδικήσουμε. Με σωστή εκπαίδευση αλλά και με τις καταπληκτικές δυνατότητες που μας προσφέρει η εποχή μας, η σύγχρονη ηλεκτρονική τεχνολογία, το πρόβλημά μας, η ιδιαιτερότητα μας καλύτερα ας πούμε, αντιμετωπίζεται με τρόπο εντυπωσιακό.
Ανδρέας